vrijdag 6 december 2013

Ons duurste kerstcadeau ooit... een eigen huis, een plek onder de zon!


Het is zover, we hebben een huis gekocht! Waren we "den Duplo" in Grimbergen beu? Neen, niet echt. Soms wat krap, maar we wonen hier écht graag. Waren we op huizenjacht? Dat ook niet echt. Maar we dachten wel vooruit, over de mogelijkheid om op termijn een eigen huis te kopen. Liefst een huisje dicht bij onze familie en vrienden, ergens dicht bij Grimbergen. En zo hielden we onze ogen toch wat open.

En vandaag is het nu officieel zo ver: we zijn eigenaar van dit huis. Waar vind je het terug? In Eversem, een gehucht van Meise.

Niet zomaar een huis, maar wel een huis met een verhaal. Want het is het huis van "moeder en va", de grootouders van Sofie. En laat dat een mooie kans zijn om hiervan onze thuis te kunnen maken. Want geef toe, het heeft toch iets, wonen in het huis van je grootouders. Eigenlijk is het een mooie win-win-situatie. Want op die manier blijft het huis - waar onze grootouders na de oorlog zo hard voor gewerkt hebben - in de familie. Het huis is in goede handen. Va - die ergens hoog in de wolken aan't genieten is van de hemelse geneugten van het hiernamaals - zou apetrots zijn dat zijn "bieke" samen met haar "bieke" (voor diegenen die het niet begrijpen: Maja "de bij") in zijn huis komt wonen. En ook moeder is stilletjes trots. Ze krijgt er twee frivole buurmeisjes bij :)
Ook voor ons is het fijn om hier te kunnen wonen. Aan dit huis is een geschiedenis met heel veel fijne herinneringen en anekdotes uit mijn kindertijd verbonden. Dat geeft het een tikkeltje meer, om hier voor en met ons tweetjes een warme en gezellige thuis van te maken.

Maar verhuizen zal niet voor meteen zijn. Het huis dateert van 1953; dit jaar heeft het dus zijn 60ste verjaardagskaarsje uitgeblazen. Dat betekent dus ook dat er wel wat vernieuwingswerken aan het huis zijn. Er is werk aan het huis, véééél werk. Strippen en opnieuw beginnen, dat staat op de takenlijst. Nieuw onderdak, vloer uitbreken, nieuwe bepleistering van de muren, nieuwe ramen, het vernieuwen van de elektriciteitsinstallatie en de sanitaire leidingen, nieuwe verwarming, ... . De typische Vlaamse koterij achteraan het huis, ruilen we in voor een moderne aanbouw. Die moet de leefruimte op het gelijkvloers wat vergroten. Dat gaat er dan zo uit zien:
Binnenin zullen we een moderne, toch wat strakke look (denk aan gepolierde betonvloer, veel glas, ...) combineren met een aantal oude elementen uit het huis (de oude binnendeuren, de bestaande trap, ..., allemaal opgefrist).
 
Maar vooraleer we daar zijn, is er toch nog een behoorlijk lange weg te gaan. We mikken op een jaar, een jaar en half. En binnen die periode gaan we dus zoveel mogelijk zelf de handen uit de mouwen steken. Met behulp van onze papa's en broers worden Maja en ik de vrouwelijke Rogers.

Maja is alvast goed beveiligd voor het grotere werk. Voor haar verjaardag kreeg ze van Frederik, mijn broertje, een gepimpte veiligheidshelm. Komt nog van pas :)

We zijn er klaar voor. We hoorden Bompi & co op de radio zeggen dat ze in de Gamma dit weekend 17% korting gaven op alle artikelen. En voilà, Maja en ik reden naar de Gamma voor de belangrijkste tools. Die mochten we aanvullen met een hele reeks materialen van onze mama's en papa's. Dus hebben we nu alles in handen om vanaf morgen te starten met de eerste afbraakwerken. Een dag keihard werken en dan, uitgehongerd van al dat werken, op kerstavond eten als een paard :)

Hoe het ons vergaat tijdens onze verbouwingen - de leuke dingen, de frustraties, de avonturen, de kwaaltjes, de verrassingen (van de aangename en onaangename soort), ... - daar houden we jullie via deze blog over op de hoogte. 

2 opmerkingen: