zondag 22 juni 2014

Het gaat vooruit, het gaat verbazend goed vooruit!

Whaaaaa, het is zover! De fase van eigenhandig afbreken zit erop. Vanaf nu wordt er alleen nog maar opgebouwd in de richting van een leefbaar huis.
 
Maandagochtend om 7u stonden wij al "zwaluwachtig" (kindjestaal voor zenuwachtig) klaar op onze werf. Caroline, onze architecte, vervoegde ons. En even later was daar dan Jelle, onze aannemer, en zijn mannen. We lieten hem nog eventjes weten dat we graag onze oude waterpomp wilden recupereren, 't is immers een schoon retrostuk.
 En dan hop, begonnen ze eraan met hun ploeg van 4 man. Stantsoen onder de arm en daarmee meteen het laatste stuk van de oude koterij stutten.  Go go goooooooo team ruwbouw!
In de namiddag sms'te mijn mama: "amaaai, 't is al schoon zo met die achtergevel eruit". Ik schrok mij dood, want ik had niet verwacht dat het zoooo snel ging gaan. Maja kon zich niet inhouden, en reed na't werk langs het huis. En wat bleek, de achtergevel en de resterende muur van de koterij was ribbedebie. We waren onder de indruk.
 
Onze hoop steenpuin die was blijven liggen, die was ook ribbedebie. Ein-de-lijk is die hoek van de werf weer opgeruimd. 
Ruwbouw, dat gaat snel. En de veranderingen zijn ook meteen duidelijk zichtbaar. Daarom reden we voortaan elke avond na't werk eens langs.
  •  Dinsdag waren de vorstranden van de keuken uitgegraven, de bekisting van de leefkeuken was klaargemaakt. En er waren al heel wat buizen in functie van riolering en dergelijke geplaatst. Ook de stalen balk tussen zithoek en leefkeuken stond klaar voor plaatsing. 
 
  • Woensdagavond werden we warempel van onze onze sokken geblazen. De stalen balk was geplaatst. Maar vooral: op het gelijkvloers waren de betonplaten al gegoten. Jawaddedadde!
 
 
  • Donderdag was de beton al droog. De mannen verlaagden de raamopeningen die tot op de grond moesten komen. En ze begonnen met het metsen van de nieuwe muur in de leefkeuken.
     
  • Vrijdag was retouchekesdag. Aan de ramen die tot op de grond werden afgebroken, werden de blauwe stenen gestoken. En het metselwerk rond de ramen herstelden ze zodanig, dat je niet meer kan zien dat de ramen ooit tot op een andere hoogte kwamen. Echt héél knap en zorgvuldig werk, het moet gezegd!
 

Volgens het 1ste werfverslag dat ons archtictenbureau opstelde, zit een derde van de ruwbouwwerken er al op. Wooooow! We zijn benieuwd wat ze volgende week allemaal gaan verzetten.
Van onze aannemer kregen we ook goeie punt; vooraleer de betonplaten te gieten controleerden ze het niveau van de living, berging én keuken, of die voldoende diep en egaal was uitgegraven. In de living en berging waren we daar voor 99% zeker van. In de keuken was dat, omwille van de zompigheid van de grond, eerder op het zicht gebeurd. Maar ook daar was het prima. Dikke pluim voor onszelf (en de helpers bij het uitgraven!)! 

Donderdagavond trokken wij richting Temse, voor een afspraak met A-solution. Een kleine onderneming die zich gespecialiseerd heeft in zelfbouwpakketten voor elektriciteit. En dat is waar we op zoek naar zijn! We bespraken samen ons elektriciteitsplan, maakten in onderling overleg wat aanpassingen. En dat stelde A-Solution in staat om een zo helder mogelijke offerte te maken. En laat het duidelijk zijn, die stond ons wel aan (in tegenstelling tot de prijs voor het laten leggen van onze elektriciteit). Na een toelichting van wat ons te wachten staat én het zien van de handleiding op maat van ons toekomstige elektriciteitsplan, hebben we er ook alle vertrouwen in dat het ons zal lukken. Zoals de Steven van A-Solution zei: "ja, hier een beetje verder zijn er ook 2 vrouwen die dat zelf gedaan hebben in hun frituur. Vrouwen, die kunnen dat, want die werken zorgvuldig. Laat de mannen de sanitaire leidingen maar trekken, da's grof werken, dat doen die graag. Enfin, ge gaat dat kunnen." Aan stereotiepe beeldvorming geen gebrek in den bouw. Maar kom, als de Steven zegt dat we dat gaan kunnen, dan gaan we dat kunnen! :) 
 
Dinsdag- en zondagagavond supporterden we mee voor de duivels (nog even ter verduidelijking: I LOVE FELLAINI!). Maar wie dacht dat we de rest van de week op ons lui gat hebben gelegden, die denkt verkeerd!

Want de rest van de week werd er weer hard gezwoegd. Zus Eva, die verhuisde zaterdag naar hun verbouwd huis. En in functie van verhuis waren daar nog wel wat werkjes te doen: muren primeren, schilderen, poetsen... . Zaterdag oefenden we dan al eens met het heffen van dozen, dozen uitpakken, keukens vullen, ... .

Vandaag was het dan weer de beurt aan een kleine klus in ons eigen huis. Namelijk de beek voor de nieuwe waterleiding opnieuw verdiepen. Vrijdag komt de Waterleiding de oude drinkwateraftakking afsluiten en een nieuwe drinkwaterleiding installeren. Daarvoor moesten we die beek van 1m diep aan het huis, en 2m diep aan de stoep graven. Dat werk was al uitgevoerd door onze papa's, 2 weekends geleden. Ware het niet dat de mannen van Eandis bij hun passage aan diezelfde beek al terug een hoop grond teruggooiden. Waardoor de beek niet meer diep genoeg was. Tedekke tedekke.

Ook een kleine ode aan het seizoen en het weer. We kunnen toekomstige doe-het-zelf-verbouwers het starten met de ruwbouw aan de vooravond van de zomer alleen maar aanraden. Wij hebben heerlijk weer gehad om koten af te breken, ramen uit te breken, puin te rapen, containers te vullen. We hebben tot nu toe maar één weekend last gehad van regen, zelfs wat koude. Maar voor de rest zijn we door de weergoden verwend geweest met zonnige zomerdagen. Het is heerlijk werken zo. En vooral, je kan ook lang werken, want het is met gemak klaar tot 22u 's avonds. We kunnen het alleen maar aanraden.

Tot slot eventjes over onze blog. We worden druk gevolgd. Sinds eind december heeft onze blog al meer dan 3600 hits. Dat is veel, niet? We schrikken ook van de spreiding van ons publiek. We hebben lezers in Rusland. Who the fuck is that? Ook in Oekraïene worden we gevolgd, maar geen idee door wie. Onze Brazilaanse volger van het moment zal Steven zijn. De Congo-lezer is wellicht Jonathan. Maar wie de lezers in de Verenigde Staten of Marokko zijn, daar hebben we het raden naar. Maar weet: we vinden het erg fijn om door jullie gevolgd te worden en telkens leuke reacties te krijgen. Kortom, we zetten door met onze blog!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten